Vaikka öljyillä on ollut vuosituhansien ajan tärkeä osa monien kulttuurien kauneusrutiineissa, ovat hiusöljyt nousseet suosioon Suomessa vasta viimeisen muutaman vuoden aikana. Nimestään huolimatta nämä öljyt eivät tee hiuksista rasvaisia ja likaisen näköisiä, vaan ne ovat erinomainen keino sekä parantaa hiusten kuntoa ja ulkonäköä, että tehdä niistä helpommin käsiteltävät. Hiusöljyjä löytyykin nykyään käytännössä kaikkien hiustuotteita valmistavien yritysten valikoimista. Erityisen hyvin nämä tuotteet sopivat pitkille ja helposti takkuuntuville hiuksille, jotka kaipaavat lisäkosteutta- ja kiiltoa. Rasvoittuvatkin hiukset hyötyvät näistä öljyistä, sillä niitä käytetään pääasiassa hiusten latvoihin.

Hiusöljyt - pieni käyttöopas

Hiusöljyjä voi käyttää sekä suihkun aikana esimerkiksi hoitoaineen parina, että pyyhekuiviin hiuksiin. Hiusöljyistä saa varsinaisen superparin tehokkaasti hoitavan hiusnaamion kanssa. Levitä näistä tuotteista sekoitettu hoitava seos tasaisesti hiuksiisi, anna vaikuttaa hetki ja huuhtele huolellisesti pois. Hiuspohjaan asti levitettynä hiusöljyt hoitavat esimerkiksi kuivaa päänahkaa. Mikäli pelkäät, että öljy saa hiuksesi näyttämään rasvaisilta, levitä se vain hiusten pituuksiin ja latvoihin. Pyyhekuiviin hiuksiin käytettynä hiusöljyillä saa lisättyä hiusten kiiltoa ja kammattavuutta. Hyvin pieni määrä riittää - usein ei ole tarpeen käyttää enempää, kuin pikkurillin pään kokoinen määrää öljyä kerrallaan. Pidempiin tai paksumpiin hiuksiin öljyä voi luonnollisesti käyttää hieman enemmän. Vaikka öljypakkaukset eivät usein ole kovin suuria, ovat tuotteet erittäin riittoisia, sillä päivittäisessäkin käytössä öljyä kuluu melko vähän kerrallaan.

Kuten muitakin hiustenhoitotuotteita, myös hiusöljyjä on tarjolla käytännössä kaikenlaisiin tarpeisiin. Hiusöljyjen avulla voi esimerkiksi ylläpitää hiusten luonnollista väriä, hoitaa värjättyjä tai vahingoittuneita hiuksia, antaa lisäkosteutta erityisen kuiville hiuksille tai helpottaa kiharien hiusten harjaamista. Hiusöljyillä voi myös esimerkiksi taltuttaa pörröisyyttä ja saada täten hiuksista upean sileät ja kiiltävät. Suosituimmat hiusöljyjä valmistavat yritykset, kuten Wella ja Sebastian, tarjoavatkin laajan valikoiman tuotteita erilaisiin tarpeisiin. Useimmat hiusöljyt on pakattu käteviin pumppupulloihin, joten juuri oikean öljymäärän annostelu on helppoa. Aloita pienellä määrällä ja lisää öljyä tarpeen mukaan. Kun hiukset tuntuvat sileiltä ja näyttävät kiiltäviltä, on öljyä käytetty juuri sopivasti. Tahmaisuus ja rasvaisuus ovat merkkejä siitä, että pienempikin määrä riittää.

Mistä hiusöljyt on valmistettu?

Useimpien hiusöljyjen pohjana on jokin luonnollinen öljy, kuten erityisesti Marokossa suosittu Arganöljy tai erittäin kosteuttava Sheavoi. Arganöljy on suosittu ainesosa hiusöljyissä, sillä se sisältää runsaasti ravitsevia ja hoitavia ainesosia ja auttavat täten hiuksia säilyttämään kiiltonsa ja terveytensä. Arganöljyssä on muun muassa E-vitamiinia sekä omega-3 ja omega-6-rasvahappoja. Sheavoi taas korjaa tehokkaasti hiuksia, jotka ovat vaurioituneet esimerkiksi kuumakäsittelyn, auringon tai mekaanisen rasituksen takia. Monissa hiusöljyissä on huumaava tuoksu, joka säilyy myös hiusten kuivaamisen jälkeen. Esimerkiksi kookosöljypohjaiset tuotteet jättävät hiuksiin ihanan trooppisen tuoksun, joka vie ajatukset lomamatkoille. Hiusöljyt sopivat siis arkikäyttöön, paitsi niiden hoitavien vaikutuksiensa vuoksi, mutta myös siksi, että ne tuovat ripauksen luksusta arkeen.

Hiusöljyt valmistetaan useimmiten luonnollisista öljyistä, joten ne sopivat myös luonnonkosmetiikkaa suosivien hiustenhoitorutiineihin. Koska öljyjä on runsaasti erilaisia, pieni vertailu ennen ostopäätöstä on paikallaan. Esimerkiksi runsaasti hyviä rasvahappoja ja A-, D-, E- ja B6-vitamiineja sisältävä avokadoöljy on parhaimmillaan paksuissa hiuksissa, sillä se on itsestään paksumpaa, kuin esimerkiksi paremmin hennoille hiuksille soveltuva jojobaöljy.

Hiusöljyt

  • Hiusöljyt parantavat sekä hiusten ulkonäköä, että niiden vointia.
  • Öljyjä on runsaasti erilaisia ja niistä löytyy oikea vaihtoehto jokaiselle.
Siirry alkuun