Ihonhoito

Ihonhoito on monesta syystä yksi tärkeimmistä asioista, joita voi tehdä oman hyvinvointinsa ja ulkonäkönsä eteen. Monesti etenkin naiset saattavat satsata suuria summia ja runsaasti aikaa esimerkiksi meikkaamiseen, mutta unohtavat ihonhoidon. Kun iho on kunnossa, meikkiä ja muuta ehostusta ei tarvita suuria määriä. Terve iho on aina kauniimpi, kuin paksu kerros kosmetiikkaa. Ihonhoidossa on tietysti kyse myös terveydestä. Monilla ilmenee erilaisia ihottumia ja muita haasteita ihon kanssa. Tällöin ei ole enää kyse vain esteettisistä asioista. Myös esimerkiksi ilmasto-olosuhteet luovat haasteita ihonhoitoon kaikille ihmisille.

Ihonhoito osaksi rutiineja

Ihonhoito ymmärretään joskus vaivalloiseksi ja kalliiksi toimenpiteeksi, johon vain Hollywood-tähdillä on varaa. Tämä on tietysti väärä oletus. Ihonhoitoon voi toki käyttää valtavia summia rahaa, mutta se ei missään tapauksessa ole välttämätöntä. Myös edullisilla perustuotteilla pääsee pitkälle. Ihonhoidossa on enemmän kyse säännönmukaisuudesta ja rutiineista, sekä siitä, että valitsee juuri omalle ihotyypilleen sopivat tuotteet. Ihonhoidon hyödyt tulevat esille vasta pitkällä tähtäimellä, sekä tuntemalla oman ihotyyppinsä. Erilaiset ihot vaativat täysin erilaista hoitoa: esimerkiksi kuivaa ja herkkää ihoa ei missään tapauksessa voi hoitaa samalla tavoilla ja samoilla tuotteilla, kuin vaikkapa akneihoa. Luonnollisesti myös eri ikäkausina tarvitaan erilaisia toimia, samoin kuin eri vuodenaikoina. Tärkeintä on siis käyttää hetki aikaa tutustuakseen omaan uniikkiin tilanteeseensa ja siihen, kuinka voi parhaalla mahdollisessa tavalla huolehtia ihostaan.

Riippumatta iästä, ihotyypistä, ilmastosta ja muista tekijöistä, on yksi seikka, joka jokaisen tulee tietää ihonhoidosta. Ylivoimaisesti tärkein asia, mitä tulee huomioida, on suojautuminen auringolta. Tämän ohjeen allekirjoittavat niin ihotautilääkärit kuin kosmetologit. Aurinko on haitallinen iholle monella tapaa, ja liiallinen altistuminen auringolle nostaa riskiä saada ihosyöpä. Tämän lisäksi aurinko myös vaurioittaa ihoa vanhentaen sitä ennenaikaisesti. Paljon auringossa viihtyneen iho on todennäköisesti huomattavasti alttiimpi rypyille ja muille esteettisesti ikäville tekijöille, kuin vähemmän auringossa olleen iho. Erot eivät ole näkyviä nuorena, vaan vasta myöhemmällä iällä. Siksi jokaisen on tärkeää huolehtia siitä, että käyttää ihollaan säännöllisesti aurinkosuojaa. Suojausta tarvitaan myös pilvisinä päivinä sekä muulloinkin kuin rannalla aurinkoa ottaessa.

Meikkivoidekin voi toimia aurinkosuojana

Ihonhoito koostuu kolmesta vaiheesta: Ihon säännöllisestä puhdistuksesta, kosteutuksesta ja auringolta suojautumisesta. Tätä varten tarvitset ihotyypillesi sopivan puhdistusaineen, kosteuttajan sekä päiväsaikaan käytettävän aurinkosuojan sisältävän tuotteen. Puhdistusaineen valintaan vaikuttaa ihotyypin lisäksi se, käytätkö meikkiä, jolloin tarvitaan tehokkaampi tuote. Kosteusvoiteita on usein hyvä olla useimpia, sillä etenkin talvisaikaan iho on kuivan huoneilman takia todella kosteusköyhä. Kesällä vastaavasti ilmaston ollessa aivan erilainen, tarve ylimääräiselle kosteutukselle yleensä vähenee. Sopivan tuotteen löytämiseksi saattaa joutua kokeilemaan muutamia erilaisia tuotteita, mutta usein sopiva löytyy suosituksia ja ohjeita seuraamalla. On myös hyvä muistaa, että lähes jokaisen ihotyyppi muuttuu iän myötä ja siksi samaa tuotetta ei yleensä voi käyttää vuosikymmenestä toiseen.

Ihonhoito ulottuu myös meikkeihin ja kosmetiikkaan, joissa on usein lisänä hoitavia ainesosia. Esimerkiksi hyvin monissa meikkivoiteissa on mukana aurinkosuoja. Monet suosivat niin sanottuja BB-voiteita, joissa on samassa tuotteessa kosteusvoide, kevyt meikkivoide sekä aurinkosuoja. BB-voiteiden suosio perustuu siihen, kuinka sen käyttää säästää aikaa: yhdestä tuotteesta löytyy kaikki, mitä tarvitaan iholle päivän ajaksi.

Mitä ihonhoidossa tulee ottaa huomioon

  • Valitse meikkivoide ihotyyppisi mukaan.
  • Oikeanlainen meikkivoide on osa ihonhoitoa.
  • Ihonhoidossa keskeistä on ihon säännöllinen puhdistaminen, kosteutus ja auringolta suojautuminen
Siirry alkuun